Συνέδριο για τον Σεφέρη, Κέρκυρα (11-13/11/2011)

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη (21 Σεπτεμβρίου 1971), η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού) οργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στη μελέτη του έργου του ποιητή, με γενικό τίτλο «Άνθη της πέτρας», στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδρίων της Εταιρείας. Στο τριήμερο 11, 12 και 13 Νοεμβρίου 2011, περίπου 25 μελετητές του έργου του Γιώργου Σεφέρη και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, συγγραφείς, μεταφραστές κ.ά. θα προσεγγίσουν την ποιητική διαμόρφωση του ποιητή του «Μυθιστορήματος» και την ευρύτερη συνεισφορά του στον νεοελληνικό πολιτισμό.

Από την κηδεία του Σεφέρη
Από την κηδεία του Σεφέρη
Μερικοί τίτλοι από τις εισηγήσεις (το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς): «“Τούτο το σώμα”: ο ποιητής ως συνθέτης», «Προετοιμάζοντας την αλλαγή», «Σεφέρης και Βάγκνερ, παράλληλοι», «Το φως στο Σεφέρη», «Για τα χαικού του Σεφέρη», «Δάνεια από την αρχαία τραγωδία», «Με τα χρώματα της μοναξιάς», «Τα limericks στην ποίηση του Σεφέρη», «Σεφέρης και Νούκιος Νίκανδρος», «Τα ακραία υποκειμενικά όρια του ποιητή», «Καρυωτάκης, Άγρας, Σεφέρης: ποιητές και υπάλληλοι του μεσοπολέμου», «Σεφέρης και Νούκιος Νίκανδρος», «Σεφέρης και Κύπρος», «Σεφέρης και Δανία: η απήχηση του έργου του», «Σεφέρης και Φινλανδία», «Τα ποιήματα για παιδιά του Γ. Σεφέρη», «Ο Γ. Σεφέρης και η πολιτιστική διπλωματία».

Μεταξύ των εισηγητών, που οι περισσότεροι συγκαταλέγονται στο τοπικό δυναμικό (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κερκυραίοι μελετητές και συγγραφείς), θα παρευρίσκονται ο διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών Μartti Leiwo (Μάρττι Λέιβο), ο Έλληνας συγγραφέας που ζει στη Δανία Σωτήρης Σουλιώτης, καθώς κι ο Βρετανός συγγραφέας, που ζει κατά μεγάλα διαστήματα στην Κέρκυρα, Jim Potts (Τζιμ Ποττς).

Σχόλια